Självkänsla,  Viktminskning

Önskar du viktminskning?

Önskar du viktminskning?
Hur länge har du velat gå ner i vikt?

Jag ville länge gå ner i vikt. Sedan tonårstiden ville jag alltid vara mindre än vad jag var. Alltid en strävan mot att gå ner i vikt. Alltid en stress om att gå ner i vikt. Alltid en negativ syn på mig själv när jag inte lyckades, för det gjorde jag ju aldrig.

Jag försökte alla dieter. Hoppade på allt. Testade på allt.
Inför varje diet var jag grymt duktig på att planera.
Oj vad duktig jag var på att planera.  (Jag är fortfarande grym på att planera!)
Men varje, varje gång misslyckades jag. Om och om igen. Jag förstod inte varför. Jag klankade ner på mig själv varje gång för att jag inte lyckades. Jag upplevde att allt gick åt skogen och förstörde då ytterligare för mig själv. För att dämpa känslan av misslyckande och för att straffa mig själv för att jag inte lyckades. Självföraktandet ökade ytterligare.
Åt ju förstås på känslan. Visste ju inte då att jag var beroende då förstås, men ändå. Dämpade mina känslor.

Vad jag inser nu är att det handlar om att ÖVA. ÖVA ÖVA ÖVA! Att göra istället för att planera, göra istället för att bara läsa.
Du läser dig inte till att kunna köra bil, du övar på att köra bil. Regler kan du läsa dig till, men körningen måste du öva på. Gör du fel och får motorstopp i början? Ja troligtvis. Men ger du då upp och tänker att ”nej jag kommer aldrig att få ett körkort för nu har jag fått motorstopp” eller startar du om bilen och försöker igen?
Om du misslyckas på en tenta i skolan ger du då upp hela utbildningen eller ska du bara plugga mer (dvs öva mer) och sedan skriva om tentan? Jo, för du reser dig upp varje gång igen.
Det är handlingarna du gör som gör att saker och ting händer. Det är övandet du gör som senare kommer att ge resultat.
Men att bara planera och inte genomföra, inte öva, inte kliva upp på hästen igen när du ramlat gör inte att du kommer framåt.
Du måste våga köra bilen för att lära dig. Sadly but true. Vägen fram är ofta krokig om du ska avvika från motorvägen du rest på så länge och skapa nya stigar som ännu ej är upptrampade tar tid, det krävs övning och det kräver tid.
Men att ge upp direkt och klanka ner på dig själv, det kommer inte att göra att du når dina mål.  
Istället behöver du öva på att äta rätt. Öva på att göra rätt val och öva för att lyckas.
Du behöver också öva på ditt egenvärde och din självsnällhet som gör att du hanterar motgångarna bättre och bättre för varje gång, och till slut har du kanske övat dig fram till att du mest rycker på axlarna och reser på dig direkt efteråt. Kanske du bara vinglar till lite. Inte ens ramlar.
Men ett steg i taget, öva öva öva och du kommer med stor sannolikhet att lära dig och till slut att bli bättre och lyckas med dina mål.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *